Opstaju oni koji se novonastaloj situaciji najbolje prilagode

d800bc80ef-1024x657

Okrugli stol u organizaciji Poslovnog dnevnika na temu marketinga.
Sudjelovali su: Nikola Zinic, Darko Bakaric, Mislav Krajac, Marina Culic Fisher,Kresimir Dominic, Anamaria Horacek , Ljiljana Ivosevic.
Photo: Petar Glebov/PIXSELL
 

Predstavnici sedam hrvatskih marketinških i PR aegncija pokušali su odgonetnuti tajnu uspjeha pojedine agencije, tj. što to neke izdvaja u moru istih. Tajni sastojak čini se je u prilagodbi i zadovoljstvu radom.

 

U organizaciji Poslovnog dnevnika u petak je u prostorijama Styrije Hrvatska održan još jedan okrugli stol na temu aktualnosti u sektoru medija i marketinga na kojem su sudjelovali predstavnici najboljih hrvatskih marketinških agencija. Kako je tom prilikom istaknuto, za najbolje rezultate kampanji ključni su partnerski odnosi s klijentima i visoka razina povjerenja. Jedan od zaključaka je i da su se uslijed velikih tehnoloških inovacija i ekonomskih poremećaja okolnosti na tržištu uvelike promijenile, a opstaju oni koji se novonastaloj situaciji najbolje prilagode.

Regionalna strateška direktorica agencije UM Ljiljana Ivošević je komentirala da navedena situacija u Agrokoru ostavlja implikacije u čitavoj regiji, ali i da ono što se dogodilo nije bio najgori očekivani scenarij. “Da je bilo smanjenih ulaganja u gotovo svim kategorijama u kojima je Agrokor prisutan, jest”, dodala je. Također, što se tiče medijskih kanala i publike koja ih konzumira, danas ih imamo daleko više, no novi kanali sa sobom nose i nove ciljeve. Još je uvijek bitno graditi awareness, ali se sve više fokusiramo i na engagement s ciljnom skupinom. “Nije jednostavno snaći se u gomili novih medijskih kanala i formata, a često dolazi i do silnih mistifikacija. Recimo, i ovdje opetovano govorimo o nezaobilaznim influencerima, ali zanimljiv je podatak kojeg smo u dobili u UM-ovom globalnom Wave istraživanju društvenih mreža kako je povjerenje u preporuke influencera drastično palo. Pretpostavljamo da je uzrok tome inflacija influencera na tržištima. Naravno, publika će na kraju donijeti sud o tome tko je od njih kvalitetan tj. relevantan, a tko ne”, rekla je Ivošević.

S druge strane, nastavlja, bez obzira na nove medije i jačanje atraktivnosti pojedinih kanala i dalje svi apsolutno trebaju funkcionirati u sinergiji te svaki od njih ima svoju ulogu. Nema kampanje u Hrvatskoj koja je super zamijećena, a da nije imala svoj TV spot. Nadalje, u kontekstu konzumacije medija, tzv. attention span (razina pozornosti, op.a.) je sve kraći te je oduvijek bitna relevantnost komunikacije postala još bitnija, smatra Ivošević. Komentirajući problem zapošljavanja mladih kadrova u medijskoj agenciji, kaže kako mlade generacije imaju manje strpljenja učiti, a luksuz je s obzirom na potencijalne gubitke na odgovornu poziciju staviti nekoga bez dovoljno iskustva.

Uspjeh nije jednoznačan

Što se tiče kriterija uspješnosti agencija na našem tržištu, stvari za nju nisu crno-bijele kako se čine. “Uspješnost nije jednoznačan pojam, ako ste prvi na listi po prometu ne znači da ste po svim kriterijima jednako uspješni. Osjećaj uspješnosti je vrlo subjektivan i zadovoljen u onom trenutku kad ste postigli što ste željeli, bilo da vam je cilj imati sretan tim, zadržati sve ljude, osvojiti nove ili zadržati postojeće klijente. Biti na vrhu je u redu, da, ali ne samo po prometnima”, poručila je Ljiljana Ivošević.

Originalna vijest nalazi se na portalu Poslovni dnevnik.